Esam maza kliņģernīca, kas cep šo seno maizes izstrādājumu, vēloties atjaunot tā statusu, kā svētku gardumu un lielisku ikdienas ēdienu, kā tas ir bijis vēsturē.
Daudzās tautās vēl mūsdienās šis ir ļoti populārs ēdiens, nosaukumi ir dažādi, bet maizes mīkla ir ļoti līdzīga visiem šiem izstrādājumiem, ASV - beigelis, Vācijā un Austrijā - brecelis (brezel) citur pasaulē kā Pretzel utt.
...Tomēr, tomēr - no Centrāleiropas ebrejiem nākusī beigeļa recepte ir tāda pati kā mūsu ūdenskliņģerim! Vēl trakāk - ar Ņujorkas beigelnīcām, kurās resno mīklas gredzenu, kas gareniski pārgriezts uz pusēm, ēd ar krējumsieru, kūpinātu lasi vai siļķi, olu, šķiņka vai tunča salātiem, nu konkurē Ņujorkas ielu tirgoņi ar preceļiem, arī kliņģeriem, nobērtiem ar sāli. Vācijā, arī Ziemeļitālijā un Dienvidfrancijā tādi pazīstami arī kā breceļi jau vairākus gadsimtus - mīklas strēmele, kam brīvos galus pārliek vienu otram krustiski pāri un pielīmē pie pašas strēmeles, veidojot ko līdzīgu neveiklam astoņniekam ar trim caurumiem (par simbolu tiek minētas arī lūgšanā saliktas rokas) (raksts no Inese Paklone, Autoru biedrības AKKA, 2005.gada 7.janvāris) ...
Mūsu mērķis ir pacelt jaunā līmenī šo seno maizes izstrādājumu. Zinot to, ka šī ir populārākā uzkoda, vēl joprojām, vācijas slavenākajā alus festivālā "OCTOBERFEST", vēlamies to redzēt blakus arī Latvijā plaukstošajai CRAFT alus industrijai un ne tikai. Vēlamies atjaunot ūdenskliņģera tradīcijas, apvienojot ar mūsdienu ēšanas kultūras ieradumiem un padarīt par, atkal, populāru un tradicionālu Latviešu virtuves ēdienu.
Ar domu biedriem esam jau tikuši tālu. Ir izveidota mājas lapa kringels.lv, ļoti vieiksmīgi sociālo tīklu konti
facebook.com/udensklingeri,
instagram.com/udensklingeri
Plašajā suši un burgeru jūrā, nedaudz esam piemirsuši par saviem izcilajiem produktiem. Mums Latviešiem arī ir ko rādīt tūristiem. Ja Ņujorkā var baudīt slaveno Ņujorkas beigli, kāpēc Rīgā nevarētu brokastīs ēst pildītu ūdenskliņģeri vai ķimeņu radziņu? (varētu būt latviešu kruasāns)
Esam tikuši pie lieliskiem produktiem, testējot dažādas senas receptes, krīzes laikā tukšajās virtuvēs, kas būtu gatavi ražošanas sākumam. Esam pat atraduši mājvietu (ceptuvi), kas būs SIA Rīgas Dzirnavnieks teritorijā, bet ir vajadzīgs neliels finansiāls atspēriens, lai uzsāktu ražošanu.
Esam 3 cilvēki, visi pavāri, un esam zaudējuši, protams dēļ Covid-19 savas iepriekšējās darba vietas. Tamdēļ cik spējām no savām finansēm, tik izdarījām. Bet tagad, lai uzsāktu ražošanu ir nepieciešams neliels atspēriens. Kas varētu būt ap 800.-eur (iepakojums, inventārs, izejvielas, telpu noma pirmajam mēnesim)
Aicinām iesaistīties cilvēkus, kas būtu gatavi, ne tikai finansiāli, kas protams, uz doto brīdi ir svarīgākais, lai uzsāktu ražošanu, bet arī kafejnīcu, alus krogu un citu iestāžu īpašniekus, kas vēlas šo produktu virzīt tautās caur saviem uzņēmumiem. Ja ir kāds, kas ir līdzīgās domās kā mēs, dodam iespēju arī iesaistīties uzņēmuma darbībā (investors)
Šeit pirmais publiskais raksts par mums DIENAS BIZNESĀ https://www.db.lv/zinas/velas-atjaunot-udensklingera-tradicijas-496789
Ceram uz veiksmi!